Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τσιπούρες με casting


Τσιπούρα - Sparus aurata

Πρώτα απ όλα η γνώση που μας παρέχει η επιστήμη για αυτό το πανέμορφο ψάρι…

Συστηματική κατάταξη:
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Φύλο: Χορδωτά (Chordata)
Κλάση: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)
Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes)
Οικογένεια: Σπαρίδες (Sparidae)
Γένος: Sparus
Είδος: Sparus aurata

Μέγιστα μεγέθη: Η τσιπούρα μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 70 cm ενώ το μεγαλύτερο δημοσιευμένο βάρος για ψάρι του είδους είναι τα 17,2 kg. Το ψάρι έχει μέγιστη ηλικία τα 11 χρόνια σε συνθήκες κράτησης.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά: Η εμφάνιση του ψαριού είναι λίγο πολύ γνωστή. Μια μεγάλη μαύρη κηλίδα στο τέλος του βραγχιακού επικαλύμματος σε ένα ασημένιο φόντο, είναι το σήμα κατατεθέν της τσιπούρας. Το έντονο κυρτό προφίλ, δίνει στο ψάρι μια όμορφη αγριάδα και έναν αέρα κυριαρχίας. Οι κάθετοι ασημόγκριζοι χρωματισμοί που αποκτά το ψάρι όταν είναι λίγο νευρικό, όταν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής ή όταν κυνηγά για να συλλάβει την τροφή του, ολοκληρώνει την εικόνα του ψαριού.






Βιολογία/Αναπαραγωγή: Η τσιπούρα είναι πρώτανδρο ερμαφρόδιτο είδος, δηλαδή γεννιέται πρώτα ως αρσενικό και μετά το πέρας περίπου 3 χρόνων κάνει αναστροφή φύλου και γίνεται θηλυκό. Έτσι στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής της ως αρσενικό, έχει 20-30 cm μήκος και ζυγίζει γύρω στα 350-400 g. Στον τρίτο χρόνο, που γίνεται θηλυκό, το μήκος της είναι συνήθως 33-40 cm και ζυγίζει από 600 g και πάνω. Η αναπαραγωγή της τσιπούρας λαμβάνει χώρα από τον Οκτώβριο μέχρι και το Δεκέμβριο στην ανοιχτή θάλασσα. Ένα θηλυκό, μπορεί να γεννάει 20000-80000 αυγά καθημερινά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο γόνος που θα βγει, θα κολυμπήσει στα ρηχά νερά, εκεί που μπορεί να βρει μεγαλύτερη ασφάλεια και αφθονία τροφής, όπου και θα μείνει μέχρι τον επόμενο Οκτώβρη. Μετά θα ενσωματωθεί στο αρχικό κοπάδι, θα λαμβάνει μέρος στην αναπαραγωγή και θα το ακολουθεί στις μετακινήσεις του. Κάτι αξιοσημείωτο για την τσιπούρα είναι ότι ενώ μπορεί να είναι σε διαδικασία αλλαγής φύλου από αρσενικό σε θηλυκό, μπορεί να τη διακόψει, και να ξαναπαράγει σπέρμα για την ερχόμενη αναπαραγωγική περίοδο.



Τόπος/τρόπος διαβίωσης: Η τσιπούρα σχηματίζει κοπάδια πολυμελή ή ολιγομελή, ενώ κάποιες φορές, μεγάλα θηλυκά άτομα μπορεί να βρεθούν να κυνηγούν μόνα τους για μια περίοδο. Τα βάθη που κινούνται συνήθως είναι μέχρι τα 40 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο βάθος που έχει εντοπιστεί ψάρι είναι τα 150 μέτρα. Παρ όλα αυτά ψάρια 5 - 6 κιλά, είναι πιθανόν να τα βρούμε σε αρκετά ρηχά νερά, λιγότερο από 10 μέτρα. Το ψάρι είναι ευρύαλο και ευρύθερμο, αντέχει δηλαδή σε μεγάλες μεταβολές αλατότητας και θερμοκρασίας του νερού. Αυτό καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής του, καθώς και που το συναντάμε. Πιο συγκεκριμένα, την τσιπούρα μπορούμε να τη βρούμε όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και κοντά σε εκβολές ποταμών, μέσα σε λιμνοθάλασσες και μέσα σε ποτάμια σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται συνήθως σε επίπεδους βυθούς με τραγάνα, λάσπη ή φύκια καθώς και σε λιβάδια ποσειδωνίας. Προτιμά αυτούς τους βιοτόπους, γιατί εκεί βρίσκει πιο εύκολα την τροφή της η οποία αποτελείται από όστρακα κυρίως, όπως μύδια, στρείδια και κυδώνια, και πιο σπάνια από θαλάσσια φυτά και φύκη. Θα τη βρούμε επίσης να κινείται και σε βυθούς, με πέτρες και πλάκες (όπου μπορεί και να βραχώσει), που συνορεύουν με τα προαναφερθέντα περιβάλλοντα.


Αυτά από την επιστημονική μεριά, ας δούμε τώρα και την εμπειρική άποψη πάνω στο ψάρεμα της.

Το ψάρεμα της τσιπούρας θέλει υπομονή και επιμονή…  


Η εμπειρία λοιπόν μας έχει δείξει πως η τσιπούρα σε μεγάλα μεγέθη που μας ενδιαφέρει εμάς, είναι αρκετά δύστροπη και εξαιρετικά δυνατή που σε συνδυασμό με την ανατομία των σαγονιών της την κάνουν ένα από τα ποιο δύσκολα θηράματα που θα έχουμε την τύχη να πιάσουμε με την τεχνική του casting.

Το δύσκολο στο ψάρεμα της τσιπούρας  λοιπόν προκύπτει από τον κανόνα (σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις όπως σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το ψάρεμα)  που  θέλει λεπτά και διακριτικά εργαλεία ώστε να την ξεγελάσουμε και ταυτόχρονα δυνατά  για να την παλέψουμε…

Η συνταγή πέτυχε, μονάγκιστρι αρματωσιά με μεγάλο 
κομμάτι δόλωμα αμερικάνου σε κυκλικό αγκίστρι!!! 


Ξεκινώντας από την διακριτικότητα βασικός κανόνας στο ψάρεμα της τσιπούρας είναι ότι την ψαρεύουμε με μονάγκιστρες αρματωσιές με όσο λιγότερα αξεσουάρ και μπιχλιμπίδια γίνεται…

Οι δύο αρματωσιές που παρουσιάζω παρακάτω είναι οι πλέον κατάλληλες αν τηρηθούν όλα όπως πχ το χρώμα της ελαστικής χάντρας να είναι μαύρο…



Ανάμεσα στις δύο αυτές αρματωσιές προτιμώ να ψαρεύω αυτή με το sissy  που αν και αυτή με την περαστή ελιά είναι πιο διακριτική κινδυνεύουμε να πληγώσουμε την μάνα της αρματοσιά από τα γρέζια και την επαφή της πετονιάς με το μολύβι… με ότι συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.

Το αγκίστρι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία να πιάσουμε μια μεγάλη τσιπούρα, τα σαγόνια της είναι πάρα πολύ σκληρά και δυνατά και ο τρόπος που δαγκώνει το δόλωμα μας τις περισσότερες φορές πολύ επιφυλακτικός… πρέπει να είναι πολύς καλής ποιότητας αγκίστρια με πραγματικό  ξυράφι  το αρπάδι τους και πολύ δυνατά. Το σχήμα τους να είναι κυκλικό με μεγάλο άνοιγμα… 

Τα ιδιόμορφα και δυνατά σαγόνια της τσιπούρας… 


δεν είναι λίγες οι φορές που το καλάμι μας έχει ΄΄γονατίσει΄΄  με πολλά δυνατά τραβήγματα και τελικά το ψάρι να μην πιαστεί και το δόλωμα μας να είναι εντελώς άθικτο.  

Πάνω σε αυτό το χαρακτηριστικό τσίμπημα της τσιπούρας υπάρχουν δύο βασικές απόψεις για το πώς πρέπει να την ψαρεύουμε.

Η  1η λέει πως πρέπει να έχουμε σχεδόν σε οριζόντια θέση το καλάμι μας  με πολύ ελαφρύ οπτικό ειδοποιητή  και αρκετά μεγάλο περιθώριο λάσκα στη πετονιά μας ώστε να μην γίνει αντιληπτή η παγίδα μας… με το που πάρει όλα τα μπόσικα το ψάρι, πιάνουμε το καλάμι στα χέρια μας και καρφώνουμε…

Η 2η λέει πως έχουμε σχεδόν κάθετα τα καλάμια μας με τεντωμένη την πετονιά μας και κουδουνάκια στη μύτη του καλαμιού… τα φρένα είναι προ ρυθμισμένα και περιμένουμε να καρφωθεί το ψάρι μόνο του αμέσως με το που κάνει την επίθεση στο δόλωμα μας… αυτή η τεχνική προϋποθέτει να έχουμε σκληρά καλάμια και νευρικά με άμεση και βίαιη   επαναφορά…

Τις εφαρμόζω και τις δύο τεχνικές στα ψαρέματα μου και έχω αποτελέσματα εξίσου καλά και με τις δύο, ανάλογα με την εξέλιξη του ψαρέματος αποφασίζω πια τελικά θα εφαρμόσω.


Τα δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι τέλεια σε εμφάνιση και καλοδολωμένα, η γενναιοδωρία   στο μέγεθος της δολωσιάς μας επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στα μεγάλα ψάρια του είδους.


Μεγάλα και καλά δολωμένα δολώματα είναι βασική αρχή στο ψάρεμα της τσιπούρας...


 


Η τσιπούρα από τα δολώματα του εμπορίου θα δείξει ιδιαίτερη προτίμηση στα μονοδόλια, τον αμερικάνο το κόκκινο και τον φαραώ, πολύ καλά αποτελέσματα όμως θα έχουμε και με αυτά  μπορούμε να μαζέψουμε από την θάλασσα μόνοι μας, όπως η πορφύρα το σκαλτσίνη και οι γυαλιστερές,  ένα δόλωμα που δουλεύει επίσης πολύ στην τσιπούρα είναι τα καβούρια αλλά έχει κάποια ιδιαιτερότητα στο πως θα το δολώσουμε, θα το δούμε σε κάποιο από τα επόμενα άρθρα αυτό.

Τόποι και ώρες ψαρέματος.




Τις τσιπούρες θεωρητικά μπορούμε να τις συναντήσουμε παντού… αφού είναι ψάρι είναι ευρύαλο και ευρύθερμο, αντέχει δηλαδή σε μεγάλες μεταβολές αλατότητας και θερμοκρασίας του νερού. Αυτό καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής του, καθώς και που το συναντάμε. Πιο συγκεκριμένα, την τσιπούρα μπορούμε να τη βρούμε όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και κοντά σε εκβολές ποταμών, μέσα σε λιμνοθάλασσες και μέσα σε ποτάμια σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα.

Σε μεικτούς βυθούς με πράσινο μικρό χορταράκι είναι ένας τόπος που έχουμε περισσότερες πιθανότητες να την συναντήσουμε καθώς και στα λιμάνια.
Στις παραλίες θα την ψαρέψουμε κατά την διάρκεια της ημέρας με περισσότερη έμφαση στις πρωινές προς μεσημεριανές ώρες ενώ στα λιμάνια τις βραδινές ώρες.

Οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν το ψάρεμα της είναι η ηλιόλουστες μέρες με λαδιά στη θάλασσα και στο σπάσιμο του καιρού με μεγαλύτερες πιθανότητες μετά από μια έντονη και δυνατή βροχή.

Απο βραδινό ψάρεμα σε λιμάνι με φαραώ... 


Απο βραδινό ψάρεμα σε λιμάνι με πορφύρα



Βάσει της εμπειρίας μου αλλά και από εμπειρίες φίλων αυτοί είναι οι δική μου κανόνες για το ψάρεμα της τσιπούρας, φυσικά και θα υπάρχουν και διαφορετικά συμπεράσματα από τις εμπειρίες άλλων ψαράδων  για το ψάρεμα της τσιπούρας και επίσης οι εξαιρέσεις στους κανόνες στο ψάρεμα είναι πολύ συχνές.


Μία εξαίρεση στους κανόνες… σε βραδινό rock fishing με φαραώ 



Από πρωινό ψάρεμα σε παραλία του Σαρωνικού με μονοδόλι… 



Καλές ψαρευτικές αποδράσεις λοιπόν αυτή εποχή που διανύουμε αφού είναι από τις καλύτερες  για το ψάρεμα της ντίβας της μεσογείου την τσιπούρα!!!