Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Σαργοί με Rock fishing



Το ποιο σίγουρο ψάρι που θα συναντήσουμε σε μια εξόρμηση για rock fishing… είναι ο Σαργός, αφού εκεί είναι το φυσικό του περιβάλλον. Η <<αρχιτεκτονική>> του βυθού και η βιοποικιλότητα των βραχώδη ακτών είναι αυτά που δίνουν ασφάλεια και τροφή στο περιζήτητο σαργό…

η μαγεία του ROCK FISHING... 



Το περιβάλλον αυτό όμως εκτός από τη σιγουριά που μας δίνει για την ανεύρεση του σαργού έχει και κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσαρμόσουμε το ψάρεμα μας με αυτές για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.



ο φίλος μου ο Θανάσης με έναν σαργό τρόπαιο!!! 



Εξοπλισμός:


Το Rock fishing ουσιαστικά ξεκινάει από το σπίτι μας, αφού για να εφαρμόσουμε σωστά αυτή την τεχνική ψαρέματος πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι έχοντας κάνει το πλάνο μας φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και αξεσουάρ…
Τα διάφορα παρελκόμενα πέρα από τον βασικό εξοπλισμό μας είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά στο ψάρεμα μας.  Για το λόγο αυτό θα ξεκινήσω από αυτά..,

Μολύβια:

Κάποια μολύβια ειδικά για την αποφυγή σκαλωμάτων που στο ψάρεμα από τα βράχια κρίνονται απαραίτητα λόγο του έντονου ανάγλυφου του βυθού…  


Τα μολύβια είναι κατά μια ένια το μεταφορικό μέσο που θα μεταφέρει την δολωμένη αρματωσιά μας στη επιθυμητή θέση που έχουμε επιλέξει να ψαρέψουμε στο βυθό.., στο Rock Fishing αυτό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο αφού τα ψάρια που αναζητάμε είναι πολύ κοντά μας, το δύσκολο είναι, αυτό το μεταφορικό μέσο της αρματωσιάς μας (το μολύβι)  να μπορέσει να επιστρέψει σε εμάς την αρματωσιά είτε για να πάρουμε τα ψάρι είτε για να ξανά δολώσουμε.
Εδώ είναι που πρέπει να εστιάσουμε αρκετά τη προσοχή μας, τα μολύβια στο Rock fishing σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα επιλέξουμε με βάση την αεροδυναμική τους σχεδίαση για την επίτευξη μακρινών βολών. Εδώ αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει δεν είναι το πώς θα το πετάξουμε στη θάλασσα αλλά το πώς θα το σηκώσουμε από αυτή.  Αυτό που κάνει ιδανικό ένα μολύβι για ψάρεμα στα βράχια είναι η κατασκευή του να είναι τέτοια ώστε να μην σκαλώνει στο ανάγλυφο του βυθού και να έχει πολύ καλή άνωση κατά το μάζεμα του από αυτόν… η χρήση ορισμένων εξιδανικευμένων εξαρτημάτων, όπως ο απελευθερωτής βαριδιών είναι απαραίτητα σε ορισμένες περιπτώσεις….


Αγκίστρια:

Το βασικό χαρακτηριστικό στην επιλογή των αγκιστριών πρέπει να είναι  η σκληρότητα και η αντοχή τους ώστε να μην μας προδώσουν ανοίγοντας σε ένα πολύ πιθανό βράχωμα του ψαριού… τα νούμερα που θα επιλέξουμε θα κυμαίνονται από Νο 2 έως και Νο 1/0 ανάλογα φυσικά και με τα μεγέθη που δίνει η κάθε εταιρεία για τα νούμερα της και το δόλωμα που χρησιμοποιούμε.(αυτά πολλές φορές διαφέρουν κατά πολύ ανά εταιρεία) 

Προσοχή: πολλές φορές αυτό που σκαλώνει στα βράχια είναι το αγκίστρι, αν καταφέρουμε και το βγάλουμε έξω πρέπει να κοιτάξουμε την ακίδα του, γιατί πολλές φορές από το κάρφωμα στα βράχια στραβώνει η χάνει κατά πολύ την αιχμηρότητα του και πρέπει να το αντικαταστήσουμε.

Παράμαλλο:

Είναι αυτό που ουσιαστικά μας φέρνει σε επαφή με το ψάρι, πρέπει να είναι διακριτικό για να μην γίνεται αντιληπτή η παγίδα μας στα ψάρια (αν και η συμπεριφορά των ψαριών είναι τελείως διαφορετική από αυτή των ψαριών στα λιμάνια και τις πολυσύχναστες παραλίες, κάνοντάς τα ποιο ανυποψίαστα). Παρόλα αυτά η χρήση Fluorocarbon παράμαλλου καλής ποιότητας είναι και εδώ απαραίτητη.  Αυτό που αλλάζει κατά πολύ στα παράμαλλά μας σε σχέση με άλλα ψαρέματα στο rock fishing είναι η διάμετρος, αφού πλέον μιλάμε για Νο 0,28 και πάνω ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του ψαρότοπου.

Αρματωσιά:

Ο Κωστής.., άλλος ένας Σαργοκυνηγός!!!!!!!!  


Η αρματωσιά μας κατ αρχάς πρέπει να είναι μονάγκιστρες, οτιδήποτε άλλο είναι σίγουρο πως θα μας δημιουργήσει προβλήματα σε τέτοιους βυθούς, ακόμα καλύτερα είναι να αποφύγουμε τις συρόμενες αρματωσιές προτιμώντας τις σταθερές που εκτός του ότι δεν σκαλώνουν εύκολα μας παρέχουν και άμεσο κάρφωμα με το που βάλει ο σαργός στο στόμα του το δολωμένο αγκίστρι μας.
 Ο τρόπος ρίψης της αρματωσιάς μας για την αποφύγει σκαλωμάτων είναι… ενώ κάνουμε τη βολή, περιμένουμε ώστε να πατώσει το μολύβι μας και σηκώνοντας το καλάμι μας παίρνουμε τα μπόσικα της πετονιάς μας. Δεν σέρνουμε ποτέ την αρματωσιά στο βυθό…
Στο rock fishing δεν αφήνουμε τα καλάμια να ψαρεύουν και εμείς πίνουμε καφέ στο αυτοκίνητο, αν τσιμπήσει το ψάρι και δεν κινηθούμε άμεσα είναι σίγουρο πως το ψάρι θα μας βραχώσει.
Αν βραχώσει ο σαργός, χαλαρώνουμε λίγο την πετονιά μας και σφίγγουμε τα φρένα λίγο πριν το όριο θραύσης της πετονιάς μας και έχουμε το καλάμι σε οριζόντια θέση στα χέρια μας… μετά από κάποια λεπτά ο σαργός θα αφήσει το πρόχειρο καταφύγιο του και θα βγει να αναζητήσει κάτι ποιο σίγουρο. Εκεί είναι που βλέποντας την πετονιά να τεντώνει σηκώνουμε κάθετα το καλάμι μας και μαζεύουμε γρήγορα μη επιτρέποντας του να αντιδράσει και ξανά βραχώσει… αν αυτό ξανά συμβεί κάνουμε τα ίδια βήματα με πριν μόνο που αυτή τη φορά σίγουρα θα περιμένουμε περισσότερο…  
Χάντρες και float είναι αυτά που κάνουν ορατό στους σαργούς το δόλωμα μας και οι χρωματισμοί και οι διάφορες αντανακλάσεις είναι αυτές που θα ερεθίσουν την περιέργεια του και θα φέρουν τον σαργό κοντά στην αρματωσιά μας.     

Μάνα μηχανισμού:

Εδώ πρώτα απ όλα απορρίπτουμε τη χρήση νήματος, αφού ενώ έχει πολύ καλύτερη αντοχή στον ελκυσμό από την πετονιά δεν έχει καθόλου αντοχή στα γδαρσίματα στην επαφή του με τα βράχια με αποτέλεσμα το πολύ εύκολο κόψιμο του. Αν στο μηχανισμό μας έχουμε νήμα και δεν διαθέτουμε άλλη μπομπίνα με πετονιά ή δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νήμα… μία λύση ανάγκης είναι να προσθέσουμε στο νήμα μας ένα κομμάτι πετονιά όπως τοποθετούμε το shook leader στο surf casting μήκους περίπου 8 με 10 μέτρα.  
Στην σωστή περίπτωση με πετονιά για μάνα στον μηχανισμό μας θα φροντίσουμε αυτή να έχει πολύ καλή αντοχή στα γδαρσίματα (σκληρή πετονιά) και η διάμετρος της να είναι από 0,35 τουλάχιστον έως και 0,50 σε πολύ δύσκολους βυθούς.



Μηχανισμός:

Εδώ οι μεγάλοι surfαδικοι μηχανισμοί έχουν την τιμητική τους, οι μεγάλοι τους δύναμη, η στιβαρή κατασκευή τους και η μεγάλες μπομπίνες που διαθέτουν τους κάνουν ιδανικούς και αναντικατάστατους για ένα σωστό  rock fishing ψάρεμα σαργού.


Καλάμι:



Τα καλάμια που θα χρησιμοποιήσουμε στο rock fishing για σαργούς πρέπει να δένουν αρμονικά σαν σύνολο με τον μηχανισμό μας όπως άλλωστε σε κάθε είδος ψαρέματος, η παραβολή στα καλάμια εδώ δεν μας χρειάζεται, αντίθετα θέλουμε σκληρά και νευρικά καλάμια με δράση κορυφής. Η δύναμη και η σκληρότητα του καλαμιού είναι αυτή που θα ξεβραχώσει το ψάρι που με το που αντιληφτεί πως έχει καρφωθεί στο αγκίστρι μας θα φροντίσει να βρει καταφύγιο όπου βρει πρόχειρα εκεί γύρο του…   

Δολώματα:



Τα κύρια δολώματα στην αναζήτηση σαργών είναι ο φαραώ, ο αμερικάνος, ο ακροβάτης, και τα μονοδόλια με τα μανάκια… ανάλογα την περιοχή και την εποχή άλλα δουλεύουν περισσότερο και άλλα λιγότερο, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Για αυτό καλό είναι όταν πάμε πρώτη φορά για ψάρεμα σε μία περιοχή να έχουμε ποικιλία δολωμάτων ώστε να πέσουμε μέσα στις ορέξεις του συγκεκριμένου τόπου των σαργών.
(μου έχει τύχει σε ψάρεμα στην Νάξο να μην πλησιάζουν το φαραώ και να χτυπάνε σαν τρελοί σε μανάκια)
Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πεταλίδες που θα τις βρούμε κολλημένες στα βράχια. Αν τώρα είσαστε σε ένα μέρος και έχετε ξεμείνει από δολώματα δοκιμάστε και τη λύση του φιλέτου από κοτόπουλο… μπορεί να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!!!

Ώρες ψαρέματος:

Στο rock fishing έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να έχουμε αποδοτικά ψαρέματα όλο το εικοσιτετράωρο… με φυσικά κατά κανόνα καλύτερες ώρες αυτές λίγο πριν και μετά τις ανατολής και της δύσης. Αν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές με κόντρα αεράκι και αφρουδιά  όλες οι ώρες μπορούν να μας δώσουν τα θεμιτά αποτελέσματα στο ψάρεμα μας.
Στα βράχια μπορούμε να ψαρέψουμε το σαργό και με άλλες τεχνικές από το casting, τα κοφτά νερά μας επιτρέπουν να φτάσουμε τα ψάρια ακόμα και με τα παραδοσιακά καρούλια… αφού τις περισσότερες φορές τα ψάρια είναι κάτω από τα πόδια μας. Με εγγλέζικο και απίκο μας δίνεται η δυνατότητα του εύκολου μαλαγρώματος και τις συγκέντρωσης των ψαριών στην ψαρεύτρα μας, αλλά περισσότερα για αυτή τη τεχνική σε άλλο τεύχος από τους ποιο ειδικούς του είδους… Ακόμα σαργοί από βράχια έχουν βγει και με spinning, ναι όσο και αν ακούγεται περίεργο ο σαργός τρέφεται και με μικρότερα ψαράκια, καθαρίζοντας έναν σαργό που είχα πιάσει στην Άνδρο έκπληκτος βρήκα στο στομάχι του μια ολόκληρη και μεγάλη σαρδέλα…

 Για το τέλος άφησα το κυριότερο σχετικά με την τεχνική του rock fishing… και το κυριότερο στο rock fishing είναι η ασφάλεια μας. Σχεδόν πάντα τα μέρη που αναζητάμε για rock fishing είναι απόμερα με δύσκολη πρόσβαση σε αυτά.

Ένα απλό στραμπούληγμα η κάποιος μικροτραυματισμός είναι πολύ πιθανός, για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η παρέα στο ψάρεμα αυτό, ποτέ δεν πάμε μόνοι μας!!! 

Ακόμα πρέπει να δώσουμε σημασία στην ένδυση και την υπόδηση μας ώστε να μπορούμε να ψαρέψουμε άνετα και ασφαλή.

Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία χώρα με απίστευτο ανάγλυφο στις ακτογραμμές της, ας τις ανακαλύψουμε!!!