Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Κορινθία, ένας απέραντος ψαρότοπος…







Ο νομός Κορινθίας βρίσκεται στην βορειοανατολική Πελοπόννησο, και διαχωρίζεται με τον Ισθμό της Κορίνθου από την Στερεά Ελλάδα..











Αν ξεκινήσουμε από Αθήνα για Κορινθία προτείνω να πάρετε την παλιά εθνική οδό εκτός από την ομορφιά της διαδρομής, ταξιδεύοντας στην ουσία παραλιακά του Σαρωνικού, με το που μπείτε στον νομό Κορινθίας συναντάτε τους άγιους Θεόδωρους  με κατά τόπους παραλίες με μεγάλο βάθος και μεικτό βυθό ιδανικές για την αναζήτηση της τσιπούρας και μεγάλα λαυράκια… συνεχίζοντας τη διαδρομή μας προς Κόρινθο συναντάμε το χωριό Καλαμάκι, περνώντας το εργοστάσιο της Σόγιας θα βρεθούμε σε ένα απάνεμο και ήσυχο κολπίσκο που τερματίζει στην μπούκα του Ισθμού. Εδώ ανάλογα την εποχή ο τόπος κρατάει μεγάλες μουρμούρες, τσιπούρες, λυθρίνια και κακαρέλους…











Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του νομού Κορινθίας, είναι ότι βρίσκετε ανάμεσα σε δύο κόλπους τον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό που τους ενώνει ο Ισθμός της Κορίνθου. Περνώντας τον Ισθμό και στρίβοντας αριστερά για Επίδαυρο, διανύουμε παράλληλα την ακτογραμμή του Σαρωνικού κόλπου συναντώντας πολλές παραλίες και μικρούς κόλπους  ιδανικούς για casting που οι μουρμούρες και η τσιπούρες έχουν την τιμητική τους. Προχωρώντας μετά τα Λουτρά ωραίας Ελένης, διάφοροι κάβοι και βράχια είναι ιδανικοί για rock fishing αναζητώντας τους σαργούς με τα μελανούρια καθώς και την έκπληξη!!!








Αν πριν περάσουμε τον Ισθμό στρίψουμε δεξιά για Λουτράκι, στα δεξιά και αριστερά της πόλης του Λουτρακίου έχει βατές παραλίες για casting και προχωρώντας προς το φάρο του Ηραίου, συναντάμε τη λίμνη της βουλιαγμένης που εκτός από ούζα στην πανέμορφη ακτογραμμή της.., μπορούμε να ψαρέψουμε με casting για λυθρίνια και σαργούς η εγγλέζικο και spinning, μέσα και έξω από αυτή κοντά στο δίαυλο που την ενώνει με τον Κορινθιακό κόλπο, για τα διάφορα κυνηγίαρικα που εκμεταλλεύονται τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής.  Συνεχίζοντας την πορεία μας από τη λίμνη της βουλιαγμένης θα φτάσουμε στο φάρο του Ηραίου… εκεί τα κοφτά νερά και τα μεγάλα βάθη είναι ιδανικά για shore jigging.









Αν περνώντας τον Ισθμό και δεν στρίψουμε δεξιά και αριστερά… κατευθυνόμαστε προς Πάτρα παίρνουμε την παλιά Εθνική οδό  θα είμαστε συνεχώς παράλληλα με τον Κορινθιακό κόλπο  όπου  θα συναντήσουμε πολλές παραλίες βατές με το αυτοκίνητο δίπλα μας για casting  φτάνοντας ως το Λιμάνι του Κιάτου που ενδίδετε για <<βαρύ>> ψάρεμα με ζωντανά και νωπά δολώματα για τα Μαγιάτικα και άλλα αρπακτικά που περνούν ανάλογα την εποχή. Το λιμάνι του Κιάτου είναι ιδανικό και για spinning. Αν συνεχίσουμε θα συναντήσουμε το Ξυλόκαστρο και μετά το Δερβένι ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές έχει αρκετές παραλίες που την άνοιξη γιαλόνουν οι συναγρίδες και το χειμώνα κρατάνε μεγάλα μελανούρια και σαργούς.








Αν επιλέξουμε να μείνουμε στον ισθμό… εδώ οι τεχνικές που προτείνω ανεπιφύλακτα είναι το spinning για τους Λούτσους και το shore jigging για της λίτσες από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και τα γοφάρια τον χειμώνα.
Ο νομός Κορινθίας δεν είναι ούτε μια ώρα από την Αθήνα και έχει σίγουρα πολλά μέρη που θα σας εμπνεύσουν και θα μπορέσετε να ψαρέψετε με όποια τεχνική θέλετε έχοντας να επιλέξετε ανάμεσα σε πάρα πολλούς ψαρότοπους.

Καλές εξορμήσεις λοιπόν!!!