Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Kαλάμι shore jigging SABRE SJ-9962HH ΑΠΟ ΤΗΝ Hearty Rise



1215446700.jpg
Ο όμιλος ETUOH από την Taiwan ίδρυσε το 1982 την Hearty Rise (HR) μια εταιρία με αποκλειστικό σκοπό την έρευνα και εξέλιξη πάνω στα καλάμια ψαρέματος. Τα αποτελέσματα όπως θα δούμε παρακάτω είναι περισσότερο από ικανοποιητικά.

            Το καλάμι της HR που θα δούμε είναι σχεδιασμένο για την τεχνική του Shore Jigging, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στον κωδικό του «SJ». Ένα δίσπαστο με μήκος 2,9 μέτρα (1,49 μέτρα κλειστό) που είναι κατασκευασμένο από άνθρακα, με την τεχνολογία «Net V Α». Το Net V είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο τυλίγεται ο άνθρακας για να σχηματίσει το καλάμι.
            Ο άνθρακας δεν τυλίγεται σε σπείρες όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά αλλεπάλληλες χιαστί στρώσεις carbon σχηματίζουν ένα υπερβολικά πυκνό δίχτυ - το κάθε ύφασμα άνθρακα έχει max πάχος 0,0024mm!  Το αποτέλεσμα της τεχνολογίας «NetV Α» είναι ένα πολύ ισχυρό σύνολο αποτελούμενο από 99,9% άνθρακα, το οποίο κατανέμει ομοιόμορφα τη δύναμη από ένα μεγάλο ψάρι. Παράλληλα το βάρος διατηρείται μόλις στα 270γρ, ενώ δεν υπάρχουν κενά στη συνοχή του καλαμιού, μιας και οι τυχόν ενώσεις στο ύφασμα carbon χάνονται μέσα στις αλλεπάλληλες χιαστί στρώσεις καθιστώντας το καλάμι ένα ενιαίο σύνολο από την κορυφή έως τη βάση.
            Για την ένωση του καλαμιού έχει επιλεγεί η τεχνολογία «TITAN MESH». Άνθρακας με υπερβολικά πυκνή σύνθεση που σχεδόν εξαλείφει τη χρήση ρητίνης («SNVC»), επενδύει το spigot στο αρσενικό αλλά και στο θηλυκό με τη μορφή «Net V Α». Ίσως είναι λίγο νωρίς για να το πούμε σίγουρα αλλά το συγκεκριμένο spigot μάλλον δεν θα χαλαρώσει ποτέ ...;

            Η εικόνα συμπληρώνεται από Fuji Gun Gray οδηγούς και θέση μηχανισμού, ενώ η λαβή κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι καλυμμένη από EVA υψηλής ποιότητας. Βεβαίως δεν λείπουν και οι αισθητικές παρεμβάσεις όπως το μεταλλικό τελείωμα στην ένωση του EVA με το καλάμι, ένας «χρυσός» δακτύλιος στην ένωση του πάνω μέρους του EVA με τη βάση μηχανισμού, όμορφοι gun gray δακτύλιοι που εναλλάσσονται με άλλους βαμμένους μπορντό κάτω από τη βάση μηχανισμού και ένας εντυπωσιακός χρυσόμαυρος δακτύλιος στο τέλος του καλαμιού.

            Τest Ψαρέματος
            Όταν έπιασα το SABRE στα χέρια μου, έμεινα έκπληκτος από το απίστευτα ελαφρύ σύνολο. Το καλάμι ζυγιζόταν τέλεια με το μηχανισμό που είχε βάρος σχεδόν 330γρ. Ένα δύο δοκιμαστικά τινάγματα και αμέσως μετά η πρώτη βολή με πλάνο 90γρ.  Περίμενα μια καλή βολή αλλά η απόσταση που έφτασε ο πλάνος ήταν αρκετά μεγαλύτερη. Σκέφτηκα ότι ήμουν ακριβώς μέσα στο ιδανικό βάρος δολώματος και αποφάσισα να ζορίσω το καλάμι με ένα πλάνο 120γρ που είναι και το ανώτερο όριο. Έκανα τη βολή χωρίς πολλή δύναμη για να εκπλαγώ ακόμα μια φορά. Το καλάμι πραγματικά είναι ένας καταπέλτης. Ήταν πια ώρα να δοκιμάσω διάφορες   πλεύσεις ώστε να δω και το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου στοιχείο του καλαμιού. Ίσως εδώ η σωστή έκφραση είναι «έκανα ότι ήθελα».
Πραγματικά η μύτη του SABRE δουλεύει «γλυκά» πάνω στον πλάνο, και το μήκος των 2,9 μέτρων είναι αρκετό μεν για εξαιρετικές βολές, αλλά δίνει και το δικαίωμα στον ψαρά να περνάει ακριβώς την κίνηση που θέλει στην δυνατή αλλά και ευαίσθητη κορυφή του καλαμιού. Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα δε, όταν διαπίστωσα πως πέρα από το ιδανικό βάρος δολώματος, που βρίσκεται από τα 60 έως τα 100γρ, το SABRE δουλεύει εξαιρετικά με όλα τα βάρη και σχήματα από τα 40 έως τα 120γρ.
            Δυστυχώς κατά τις δοκιμές δε μας τίμησε κάποιος αξιόλογος αντίπαλος πέρα από ένα κυνηγό που έπιασε ο Παναγιώτης και που δεν ήταν σε καμία περίπτωση «αντίπαλος» για το SABRE, και ένα πολύ δυνατό τράβηγμα πάλι στον Παναγιώτη, που όμως ξαγκίστρωσε αμέσως. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως η γενική εικόνα που δίνει το SABRE μου δίνει τη βεβαιότητα πως δύσκολα θα βρεθεί ψάρι που θα «τελειώσει» τη δύναμη του καλαμιού. Οι κύριοι της HR κατάφεραν να φτιάξουν ένα καλάμι ελαφρύ και πολύ δυνατό που όμως διατηρεί την ευαισθησία του. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

ΜΟΝΤΕΛΟ
ΜΗΚΟΣ
ΚΛΕΙΣΤΟ
Βαση(διαμ)
Κορυφη(διαμ)
Lure Weight
Τιμή
SJE-962HH
2.9m
1.49m
12.8mm
2.4mm
120gr



Kείμενο του Δημήτρη Σιώζου  http://www.seaspinning.net
Αντιπρόσωπος FISHING MANIA http://www.fishingmania.gr