Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Τα θαλάσσια καταφύγια


Τα θαλάσσια καταφύγια είναι η μόνη διέξοδος για τον κλάδο των ψαράδων
ΑΝΤΖΕΛΑ ΛΑΖΟΥ Υπεύθυνη εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον...



Τα θαλάσσια καταφύγια δεν αποτελούν λύση μόνο για την προστασία των θαλασσών αλλά καθιστούν βιώσιμη την αλιεία προσφέροντας ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό επισημαίνει η Αντζελα Λάζου, υπεύθυνη εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας και την ευθύνη των καταναλωτών στον αφανισμό πολλών ψαριών.  








1 Από την καλοκαιρινή σας εκστρατεία «Ψαρεύοντας την αλήθεια» τι αποκομίσατε;
Χιλιάδες άνθρωποι ενημερώθηκαν για την περιβαλλοντική κρίση των θαλασσών μας. Επίσης, πολλοί υπέγραψαν αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο για την προστασία της θάλασσας και αποφάσισαν να σταθούν στο πλάι της Greenpeace για να απαιτήσουμε μαζί τη ζωή πίσω στις θάλασσες.

2 Πόσο έτοιμοι είναι για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση;
Αναγνωρίζουν τη δημιουργία ενός θαλάσσιου καταφυγίου ως τη μοναδική λύση για να προστατεύσουν τη θάλασσα και το επάγγελμά τους και την απαιτούν από την πολιτική ηγεσία. Μένει τώρα το αρμόδιο υπουργείο να εισακούσει το αίτημα.

3 Πού συναντήσατε δυσκολίες;
Η μόνη αντίδραση που συναντήσαμε ήταν από την πλευρά της μέσης αλιείας, η οποία κάνει και τη μεγαλύτερη ζημιά στη θάλασσα. Είναι αυτή που θα πρέπει να περιοριστεί πρώτη.

4 Σε ποια σημεία των θαλασσών η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη;
Με το 82% των αλιευτικών αποθεμάτων στη Μεσόγειο να υπεραλιεύεται και με τις πλήρως προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου να αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% της θάλασσας, είναι ασφαλές να πούμε ότι όλες οι θάλασσες έχουν χτυπήσει κόκκινο!

5 Τι μπορεί να γίνει;
Να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική και να παρθούν μέτρα σήμερα.

6 Οι πιο πλούσιες θάλασσες;
Οι ελληνικές θάλασσες ήταν πάντα προικισμένες με πλούσια ζωή.

7 Τα θαλάσσια καταφύγια θα προφυλάξουν τις θάλασσες;
Οι πληθυσμοί των ψαριών προσφέρουν στους ψαράδες άφθονες ποσότητες για να αλιεύσουν, δίχως τον κίνδυνο να καταστρέψουν τις ίδιες τις περιοχές αναπαραγωγής.

8 Τι άλλο μπορεί να γίνει;
Μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη θάλασσα.

9 Αν περιοριστεί ο χώρος αλιείας, δεν θα περιοριστεί το εισόδημα των ψαράδων;
Αποτελεί μέσο βιοπορισμού για 40.000 ανθρώπους στη χώρα μας. Ο κλάδος αυτός όμως σιγά σιγά πεθαίνει και το εισόδημα του ψαρά έχει ήδη συρρικνωθεί. Τα θαλάσσια καταφύγια είναι η μόνη διέξοδος.

10 Οι ψαράδες στο Αιγαίο έχουν ευθύνη για την καταστροφή;
Οι παράκτιοι ψαράδες φαίνεται να είναι έτοιμοι να αποδεχτούν την ευθύνη που τους αναλογεί και να προστατεύσουν τον φυσικό μας πλούτο.

11 Πόσα από τα ψάρια που φτάνουν στο πιάτο μας είναι «απαγορευμένα»;
Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το νούμερο, αφού ένα από τα προβλήματα της ελληνικής αλιείας είναι ο έλεγχος και η καταγραφή των εκφορτώσεων των αλιευτικών σκαφών στα λιμάνια.

12 Απαγορεύεται η αλιεία τους αλλά βρίσκονται στο εμπόριο ...;
Λόγω της έλλειψης ελέγχου από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου.

13 Οι γαστρονομικές τάσεις πόσο επηρεάζουν;
Μέσα από τις καταναλωτικές μας συνήθειες και την αγοραστική μας δύναμη μπορούμε να πιέσουμε για την προστασία της θάλασσας.

14 Οι υδατοκαλλιέργειες μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια διάσωσης των θαλασσών;
Με τον τρόπο που πραγματοποιούνται σήμερα επιτείνουν την κρίση, αφαιρώντας πολλαπλάσιους θαλάσσιους πόρους σε σχέση με αυτούς που παράγουν.

15 Είναι επιβλαβείς για τον θαλάσσιο πλούτο;
Συνδέονται με την κατάληψη ακτών και την υποβάθμιση παράκτιων περιοχών. Σημαίνουν επιβάρυνση του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος με οργανικό φορτίο (τροφή, απόβλητα) και χημικές ουσίες (φάρμακα, καθαριστικά, antifouling) επηρεάζοντας την ποιότητα του νερού και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

16 Ποιο είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα για τον πλανήτη;
Οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική κρίση που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος παγκοσμίως. Πρέπει να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

17 Παράδειγμα δράσης για το περιβάλλον που ανέτρεψε την κατάσταση;
Η διεθνής εκστρατεία της Greenpeace για την προστασία και τη σωτηρία της Ανταρκτικής. Οταν ξεκινήσαμε, πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα καταφέρναμε την πλήρη προστασία της από τα καταστροφικά σχέδια εξόρυξης πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων. Κι όμως καταφέραμε να ανακηρυχθεί η Ανταρκτική παγκόσμιο καταφύγιο.

18 Για την Ελλάδα;
Η νίκη της Greenpeace αλλά και των ελλήνων καταναλωτών απέναντι στα μεταλλαγμένα.

19 Πότε σταματάει η διαμαρτυρία και ξεκινά η δράση;
Οταν η δράση σου συνοδεύεται από συγκεκριμένες λύσεις για ένα καλύτερο αύριο.

20 Η περιβαλλοντική συνείδηση των Ελλήνων σε σχέση με τους Ευρωπαίους;
Ως λαός έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η πρόκληση της προστασίας μοιάζει ακόμη μεγαλύτερη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΖΩΗ ΛΙΑΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2011 ΣΤΑ ΝΕΑ